Tajskie wrapy

Przepis na szybki, letni obiad lub lunch.


Składniki:

4 tortille
250 g piersi z indyka
1/2 mango
4 łyżki pęczaku
3 małe ogórki (najlepiej jak najmniejsze gruntowe)
marchewka
kilka listków kolendry
duża garść raszponki
łyżka oliwy
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy
sół
pipeprz
słodki sos chilli

Przygotowanie:

W rondelku gotujemy pęczak (najlepiej przygotować go wcześniej). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś indyka nacieramy oliwą, słodką papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem 20 min. Myjemy raszponkę. Mango kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórka w słupki. Pierś wyciągamy, studzimy (czekamy ok 20 min.), kroimy na 4 części. Każdą z 4 części kroimy na plasterki. Pęczak mieszamy z kurkumą, żeby nabrał jednolitego koloru. Rozkładamy tortille, kładziemy w kolejności: raszponkę, pęczak, kurczaka, słupki ogórka i marchewki, kosteczki mango, kilka listków kolendry. Polewamy 3 łyżeczkami słodkiego sosu chilli, zawijamy. Kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy z obu stron po ok. 2-3 minuty.





Komentarze