Pęczak z bobem i chilli

Prosty przepis na sycący i pyszny obiad.


Składniki (2 porcje)

200 g suchego pęczaku
500 g bobu w łupinkach
papryczka chilli
cebula
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta słodkiej papryki
sól
pieprz
oliwa

Przygotowanie:

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bób wrzucamy na wrzątek (na 1/2 kg gotujemy litr wody z łyżką cukru i łyżką soli). Bób gotujemy 7 minut (kontrolujemy aby nie był za miękki i nie rozpadał się). Ugotowany pęczak odcedzamy, doprawiamy kurkumą, dokładnie mieszamy. Cebulkę siekamy w kostkę, papryczkę tniemy na cienkie paski. W moździerzu rozgniatamy kumin ze szczyptą słodkiej papryki i pieprzu. Bób obieramy ze skórek. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulkę, chilli oraz przyprawy - całość zasmażamy przez ok 5 minut. Dodajemy obrany bób, mieszamy.  Dodajemy pęczak wymieszany z kurkumą. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Solimy do smaku.

Komentarze

Prześlij komentarz