Meksykański omlet

Szybie, pyszne i sycące  danie śniadaniowe.

Składniki (na 1 sztukę)

1/3 czerwonej papryki
3 spore łyżki czerwonej fasoli
2 jajka
2 łyżki płatków pełnoziarnistych (wybrałam żytnie)
łyżka passaty pomidorowej
szczypta kuminu i nasion kolendry
sól, pieprz 
kilka pomidorków koktajlowych 
szczypiorek

Przygotowanie:

W moździerzu rozgniatamy kumin i kolendre. Paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszczamy wszystkie składniki (oprócz passaty). Na pataleni r
ozgrzewamy oliwę. Kiedy ta jest gorąca wylewamy dobrze wymieszane składniki. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 3 minut (smażyłam na małej patelni grubszego omleta, jeśli ktoś używa duzej patelni smażymy krócej). Na płynnej części omleta robimy passatą kilka kleksów lub "ślimaka". Przekręcamy na drugą stronę, smażymy kolejne 3 minuty. Podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze