Makaron ryżowy z brokułami, indykiem i kurkumą

Pomysł na szybki obiad inspirowany kuchniami Dalekiego Wschodu.


Składniki:

200 g makaronu ryżowego 
200 g filetu z indyka
1 mały brokuł
papryczka chilli
ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżka octu ryżowego
łyżka miodu
200 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku. Mięso kroimy na cienkie paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Siekamy chilli, czosnek z imbirem trzemy na tarce. Sos sojowy mieszamy z wodą, octem, miodem i kurkumą. Na woku lub dużej patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy imbir, czosnek, papryczkę chillli i kurkumę. Podsmażamy ok. 2 minuty, dodajemy indyka a następnie brokuły. Podsmażamy ok. 5 minut (aż mięso całkowicie sie zarumieni). Dodajemy wymieszane składniki sosu, przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe oraz makaron. Gotujemy ok. dwie minuty bez przykrycia. Podajemy z płatkami chilli i sezamem. 


Komentarze

Prześlij komentarz