Klasyczny hummus

Gładki, klasyczny, tradycyjny hummus.


Składniki:

300 g cieciorki
sok z połówki cytryny
1/4 główki czosnku
1/3 łyżeczki kuminu
łyżka pasty Thaini
4 łyżki wody
1/2 łyżki soli himalajskiej
marchewki, serler naciowy do podania
łyżka oliwy z oliwek 
szczypta ostrej papryki
1 i 1/2 sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Nasiona cieciorki dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (wody powinno być dwa razy tyle co cieciorki) z dodatkiem łyżki sody oczyszczonej. Cieciorkę w wodzie moczymy minimum 12h (najlepiej na noc, jeśli moczenie się wydłuży nic nie szkodzi). Po moczeniu płuczemy cieciorkę dokładnie, zalewamy wodą (cała cieciorka ma być znacznie przykryta), dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Gotujemy na wolnym ogniu az do miękkości (ciecirka powinna rozpadać się po naciśnieciu). Zajmie to ok. 1,5h. Co jakiś czas mieszamy cieciorkę, żeby nie przywarła do dna. Pojawiającą się podczas gotowania pianę na bieżąco usuwamy. W miedzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, 1/4 główki dużego czosnku obcinamy od góry tak aby były widoczne ząbki, ale nie zdejmujemy łupiny. Gołe ząbki polewamy oliwą, pakujemy w sreberko, szczelnie zamykamy i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy.
Ugotowaną cieciorkę płuczemy zimną wodą, czekamy aż odcieknie. Ostudzoną wrzucamy do wygodnego pojemnika, w którym będziemy blendować. Dodajemy pastę Thaini, wodę, sok z cytryny, sól. Wyciskamy upieczony czosnek. Blednujemy na gładką pastę. Mieszamy, przekładamy do salaterek. Skrapiamy oliwą i posypujemy ostrą papryką. Podajemy z warzywami, pieczywem lub pitą. 

Komentarze