Jajka na szpinaku

Prosty przepis na pyszne śniadanie.



Składniki
:

3 jajka (wolny wybieg)
garść świeżego szpinaku
ząbek czosnku
łyżeczka masła klarowanego
kilka pomidorków koktajlowych
sól
pieprz

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, rwiemy liście na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, po chwili dodajemy rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku. Czekamy aż czosnek stanie się aromatyczny (ok. 2 minut). Dodajemy poszarpany i osuszony szpinak. Smażymy do miękkości ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W szpinaku robimy 3 "dziurki" na jajka, wbijamy i przykrywamy.  Smażymy do ścięcia na średnim ogniu (ok. 5-6 minut - należy obserwować białka). Podajemy z ćwiartkami pomidorków koktajlowych.


Komentarze