Kasza jaglana w pomidorach

Szybkie, pożywane danie na bazie kaszy świetnie sprawdzi się jako posiłek do pudełka. Danie proste, smaczne i sycące.


Składniki:

5 pełnych łyżek kaszy jaglanej
mała cebula
pół puszki pomidorów krojonych
3 łyżki czarnych oliwek
szczypta oregano, łyżka świeżej natki pietruszki
łyżka tartego parmezanu
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oleju słoneczninikowego

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy pod gorącą wodą przez kilka minut. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i smażymy razem kilka minut. W miedzyczasie odcedzamy kaszę i przesypujemy ja na patelnie. Mieszamy i smażymy kilka miunt. Nastepnie dodajemy 2 łżyki czarnych oliwek, mieszamy. Wyłaczmy ogien, dodajmy ser, oregano sól i pieprz do smaku. Całość wkładamy do pudełka posypujemy pozostałymi oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki.




Komentarze

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną, na słodko i słono. Często robię w pomidorach, ale tych suszonych na słońcu, muszę spróbować z tymi z puszki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko uwielbiam z jabłkiem na mleku kokosowym. :)

      Usuń

Prześlij komentarz