Deser z tapioki z granatem

Uwielbiam desery na bazie tapioki. :) Przypominają nieco te na bazie chia są jednak nasionka są większe przez co deser jest bardziej"mięsisty" i pożywny. Przygotowany z mlekiem ma smak, który wymaga zdecydowanego towarzystwa - kwaśno-słodkiego akcentu. Sam może być nieco mdły.


Składniki:

400 ml mleka kokosowego
1/4 szklanki tapioki
laska wanilii
granat
sok wiśniowy

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe gotujemy. Do wrzącego mleka wrzucamy tapiokę i gotujemy ciągle mieszająć aż nasionka staną się przezroczyste. Ugotowaną tapiokę studzimy, wkładamy do słoiczka. Z wierzchu polewamy sokiem wiśniowym, a następnie posypujemy owocami granatu. Najlepiej smakuje schłodzone kilka godzin w lodówce. :)


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Już nie mogę doczekać się sezonowych owoców do tapioki- maliny, borówki, jagody...

      Usuń
  2. Jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że to deser w moim guście :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz będzie świetnie smakował z truskawakami czy malinami :)

      Usuń

Prześlij komentarz