Pęczak z bakłażanem w sosie pomidorowym

Pomysł na szybki obiad lub pudełkowe danie - lekkie, zdrowe i nieczasochłonne. :)

Składniki (1 porcja)

6 łyżek stołowych pęczaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 kostki fety
połowa bakłażana
szczypta majeranku
ziele angielskie, listek laurowy
odorbina oleju do smażenia (np. z pestek winogron)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę: solimy, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i dwie łyżki koncentratu. Doporwadzamy do wrzenia, wsypujemy pęczak. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kaszy.
Bakłażana krojmy na około centumetrowe krążki. Nagrzewamy patelnie grillową i zwilżamy ją olejem (psiukamy olejem w spray'u lub przecieramy papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem). Kładziemy krążki bakłażana na patelnie, grillujemy z obu stron (do pojawienie się charakterystycznych prążków). Zdejmujemy krążki, zostawiamy 3-4 sztuki, resztę kroimy w grubszą kostkę.
Z ugotowanej kaszy wyjmujemy listek i ziele. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz porkuszoną fetę (odrobinę fety zostawiamy), dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy - wykładamy na talerz lub do pudełka, posypujemy resztą sera, na wierzch kładziemy grillowane plastry bakłażana. 



Komentarze

  1. A cóż to za pyszności? Moje klimaty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obecną aurę za oknem, jak znalazł - syci i rozgrzewa. :)

      Usuń

Prześlij komentarz