Jesienny pęczak

Proste danie na bazie dyni i pęczaku - idealne na pudełkowy posiłek do pracy.



Składniki:

5 łyżek stołowych pęczaku
200 g dyni (miąższu, bez skórki)
pół cebuli
4 łyżki śmietanki kremówki
łyżeczka oleju z pestek winogron
pestki dyni
sól

Przygotowanie:

Pęczak gotujemy wcześniej w osolonej wodzie. Na dno rondelka wlewamy olej, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, rumienimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Obsmażamy dokładnie do miękkości na wolnym ogniu. Do warzyw dodajemy ugotowany wcześniej pęczak, mieszamy całość i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy śmietankę i sól do smaku. Grzejemy jeszcze chwilę. Danie powinno mieć delikatny, kremowy smak. Posypujemy prażonymi pestkami dyni.



Komentarze