Jaglano-jabłkowy deser

Znowu na słodko. Takie chyba już prawo jesieni, że zapotrzebowanie na słodki smak, mający być rekompensatą za szarugę na zewnątrz, rośnie. Poniżej przepis na zdrowy i pożywyny deser na bazie kaszy jaglanej i marmolady z antonówek (lub pieczonych jabłek).

Składniki:
(na dwie porcje)

10 łyżek kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka kokosowego
słoik (ok. 300 ml) marmolady z antonówek
lub
3 upieczone wcześniej z miodem jabłka
2 łyżeczki płatków kokosowych


Przygotowanie:

Kasze płuczemu na durszlaku gorącą wodą. Zostawiamy na chwilę do "osuszenia". Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Po zagotowaniu dodajemy kaszę. Gotujemy do miękkości (ok. 10-15 minut) na wolnym ogniu. Odkładamy do przestudzenia. Bierzemy pucharek lub miseczkę - warstawami układamy najpierw porcję kaszy, później porację marmolady tworząć pięterka. Na końcu kładziemy warstwę marmolady i posypujemy płatkami kokosa.

Zamiast marmolady (koniecznie z antonówek) można użyć pieczonych jabłek. Przepis na marmoladę znajdziecie tutaj, a na pieczone jabłka tu.


Komentarze