Makaron z truflami

Prosty, pyszny i łatwy w przygotowaniu. :) Problematyczne są jedynie trufle, które ciężko dostać i które mają dość wysoką cenę. Te do przepisu przywiozłam z Włoch, ale trufle dostaniecie np. w delikatesach internetowych. Choć cena zniechęca, warto spróbować!


Składniki:

łyżka masła
makaron tagliolini
kilka trufli
sól

Przygotowanie:

Makaron gotujemy i odcedzamy kiedy jest jeszcze twardawy (nie znaczy, że al dente - taki ma być ostatecznie na talerzu). Na woku (w rondlu, garnku) roztapiamy łyżkę masła, dodajemy makron i łyżkę wody, w której gotowaliśmy makaron. W miedzy czasie trzemy trufle na tarce. Kiedy makaron jest już al dente wrzucamy trufle i dosłownie trzymamy na ogniu jeszcze chwilę. Całość zdejmujemy z gazu, solimy do smaku, przekładamy na talarze. Makaron można ozdobić świeżymi ziołami.



Komentarze