Włoska sałatka


Szybka i smaczna - można podawać z grzankami z masłem czosnkowym. 

Składniki:

paczka ulubionej mieszanki sałat
0,5 kg piersi indyka 
15 suszonych pomidorów
10 pomidorków koktajlowych
20 czarnych oliwek
6 łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera
ostra papryka, słodka papryka
oregano, sól, pieprz

Sos:

4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki miodu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
oregano
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś indyka najlepiej przygotować wcześniej. Sałatka najlepiej smakuje, kiedy kawałki mięsa sa już dobrze wystudzone. Pierś indyka posypujemy słodką i ostrą papryką (po pół łyżeczki każdej), oregano solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przyprawioną pierś wkładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki i pieczemy pod przykryciem przez 30-40 min. 

Sałatę myjemy, szarpiemy na drobne kawałki jeśli mamy całą główkę. Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki na drobniejsze części. Schłodzoną pierś kroimy na paski. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Przygotowujemy sos. Wyciskamy 2 ząbki czosnku zalewamy oliwą, octem, sosem sojowym. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy oregano, sól i pieprz.

Wyjmujemy dwie miski lub głębokie talerze. Na każdym kładziemy garść sałaty, następnie 1/3 pomidorów suszonych, świeżych, oliwek oraz mięsa. Polewamy 3 łyżkami sosu. Ponownie kładziemy sałatę na nią kładziemy kolejną porcję składników i polewamy sosem. Ostatnią porcję składników kładziemy na górze, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.

Pięterka składników wykorzystuje przy większości sałatek, ponieważ nie lubię, kiedy po zjedzeniu dodatków na dole zostaje mi sama sałata. :)




Komentarze