Stek z sosem berneńskim i czarnym pieprzem


Szybki do przygotowania stek z sosem. Można podawać sam lub z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

(dla 2 osób)
2 plastry, dobrej, polskiej polędwicy wołowej o grubości ok. 2 cm
sól
świeżo zmielony pieprz

Sos:

150 g masła
4 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
2 szalotki
2 żółtka
2 gałązki świeżego estragonu
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:

Sos:
Od tego zaczynamy - przyrządzenie samych steków zajmie nam kilka minut, dlatego sos musi być przygotowany wcześniej. 

1. Szalotki siekamy na drobną kosteczkę. 
2. Do rondelka wlewamy ocet, dodajemy posiekane szalotki, estragon odrobinę soli. Gotujemy na małym ogniu aż płyn zredukuje się o połowę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. W drugim rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
4. Lekko utrzepujemy żółtka z jedną łyżeczką wody. Utrzepaną miksturę dodać do schłodzonego octu dodając łyżkę soku z cytryny.
5. Otrzymaną miksturę "zawiesić" nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno rondelka nie dotykało powierzchni wody w garnku. Intensywnie mieszamy całość, aż zgęstnieje i zwiększy swoją objętość.
6. Rondelek z nad wody zdejmujemy i powoli ale ciągiem wlewamy rozpuszczone masło ciągle mieszając do powstania gładkiej, jednolitej masy.
7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Opcjonalnie estragonem.

Steki 
Steki z polędwicy wyciągamy minimum 2 godziny przed przygotowaniem - mięso musi nabrać temperatury pokojowej. Porcje smarujemy łyżką oliwy z każdej strony i pieprzymy (steków nie wolno solić przed smażeniem!). Rozgrzewamy patelnie grillową - kiedy temperatura będzie bardzo wysoka kładziemy oba steki. Smażymy z jednej strony przez minutę. Po minucie odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Po tym czasie po raz kolejny odwracamy steki na obsmażoną już stronę i smażymy 2 minuty i kolejne dwie na drugiej stronie. Tak smażone steki będą średnio wysmażone, co oznacza, że mięso w środku będzie różowe. Jeśli ktoś woli steki wysmażone mocniej czas smażenia z każdej strony trzeba wydłużyć kolejno do 2 i do 2-3 minut.

Steki kroimy na paski lub zostawiamy w całości. Solimy je dopiero na talerzu - nigdy wcześniej. Polewamy sosem, posypujemy kilkoma kulkami czarnego pieprzu i gotowe. :)







Komentarze