Mousaka



W miarę łatwa w przygotowaniu, smaczna i lekka wariacja lasagnowa.

Składniki:
(na jedną "blaszkę")
duży bakłażan
mała cebula
1/2 kg mięsa mielonego
puszka pomidorów (najlepiej w kawałkach)
łyżka ketchupu
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka cukru
szczypta oregano
szczypta ostrej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz

Sos beszamelowy:

łyżka masła
trzy łyżki mąki
pół szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki startego sera typu dojrzewającego

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na talarki o grubości ok. 0,4 cm, wrzucamy na blaszkę, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min (pod koniec możemy włączyć funkcję grillowania). Siekamy cebulkę, szklimy na patelni. Do cebulki dodajemy mięso mielone, dokładnie obsmażamy. Dorzucamy puszkę pomidorów, łyżkę ketchupu, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę cukru, szczyptę oregano i ostrej papryki. Mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu na ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wyciągamy bakłażana z piekarnika i przygotowujemy beszamel. 

Sos:
Roztapiamy masło na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę oraz szczyptę gałki muszkatelowej. Mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania równomiernej konsystencji. Na koniec dodajemy 2 łyżki startego sera.


Na dnie blaszki układamy pierwszą warstwę bakłażana, następnie nakładamy sos mięsno-pomidorowy. Potem kolejna warstwa bakłażana, sos i kończymy warstwą bakłażana. Na ostatnią warstwę nakładamy beszamel i posypujemy resztą sera. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min - pierwsze 15 pod przykryciem, drugi kwadrans bez. Wyjmujemy, kiedy zobaczymy, że wierzch ma ładną chrupiącą powierzchnię. :)

Smacznego! :)


Komentarze