Szybka i prosta sałatka z amarantusa.









Składniki:
  • 125 g amarantusa
  • 1/2 kostki fety
  • 1 mała cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • odrobina oleju 
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czarny sezam
  • połówka awokado





PRZYGOTOWANIE:
  • Amarantusa płuczemy przez chwile pod bieżącą wodą na sitku o drobnych oczkach.
  • Do garnka z wodą wrzucamy nasiona amarantusa (będzie pływał na wierzchu). Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy kwadrans (jak będzie dochodził, opadnie na dno).
  • Cukinię tniemy na 0,5 cm plastry i nacieramy przekrojonym na połówki ząbkiem czosnku. Plasterki cukinii kładziemy na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą oleju (np. z pestek winogron) patelni grillowej i na małym ogniu grillujemy ok. 7 minut z każdej strony (do pojawienia się "pasków").
  • Pół kostki fety szarpiemy na kawałki, pomidorki kroimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w paski, a następnie w kostkę.
  • Po zagotowaniu odcedzamy amarantusa na sitku o małych oczkach i wrzucamy do dużej miski.
  • Do miski dodajemy kolejno awokado i kawałki fety, rozkładamy dwie porcje na talerzach.
  • Na wierzchu kładziemy jeszcze kilka kawałków fety, plasterki cukinii, ćwiartki pomidorków. Posypujemy czarnym sezamem. 
 Najlepiej smakuje na ciepło. 


Komentarze