Smaki lata - faszerowana cukinia



SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale może być każde inne)
2 średniej wielkości cukinie
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
3 łyżki ketchupu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta oregano
odrobina oleju z pestek winogron
jajko
4 łyżki startego, twardego sera
sól
świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię przecinamy na pół, w środku nacinamy ją "w kratkę" uważając, aby nie przeciąć skórki. Kładziemy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy olejem i wkładamy na 15-20 min do piekarnika. W czasie pieczenie przygotowujemy farsz: siekamy cebule, wyciskamy czosnek. Na dużej patelni a najlepiej woku rozgrzewamy mocno olej wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy z każdej strony. Po obsmażeniu dodajemy pomidory z puszki i ketchup, gotujemy przez ok. 10 min. W tym czasie wyciągamy cukinie i ostrożnie łyżką wybieramy miąższ, zostawiając odrobinę przy samej skórce. Miąższ siekamy i dorzucamy do farszu. Mieszamy, gotujemy chwilę a następnie dodajemy sos sojowy, oregano, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut na koniec dodajemy jajko i 1/3 startego sera. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Farsz nakładamy do wydrążonych warzyw, formujemy "górki", posypujemy resztą sera i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego piekarnika. 

Macie swoją ulubione przepisy na cukinię? :)


Komentarze