Sałatka z gruszką





Sezon na jesienne skarby w roli głównej czas zacząć. Dziś w centrum - gruszka! :)

Składniki:

2 średniej wielkości gruszki,
dwie garście rukoli,
200 g sera gorgonzola,
garść orzechów włoskich,
łyżka suszonej żurawiny

Sos:

łyżka miodu,
łyżka octu winnego,
ząbek czosnku,
sól,
4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Obieramy gruszkę i kroimy na równe ósemki. Nagrzewamy patelnie grillową, kładziemy cząstki gruszki do momentu zgrillowania się owocu. Rukolę myjemy. Na każdy talerz kładziemy garść, następnie poszarpaną gorgonzolę. Następnie układamy zgrillowaną gruszkę. Wszystko posypujemy rozdrobionymi orzechami włoskimi i odrobiną żurawiny. Całość polewamy sosem (ząbek czosnku wyciskamy i mieszamy z resztą składników). 







Komentarze