Jak śliwka w kompot!

Śliwki - dobre w kompocie czy cieście - najlepiej jeść świeże prosto z drzewa - wtedy dostarczamy najwięcej zawartych w nich wartości odżywczych. 


Sezon na śliwki  w pełni! Oto kilka powodów, dla których warto po nie sięgnąć właśnie teraz. :)




  • Śliwka działa na nasz układ pokarmowy, jak miotełka. Zapobiega zaparciom i "wymiata" z układu pokarmowego tłuszcz i trawienne pozostałości. W dużych ilościach ma działanie przeczyszczające.
  • Zawiera witaminę C, ale najwięcej ma wit. A oraz E (obie są silnymi przeciwutleniaczami). Dodatkowo znajdziemy w niej sporo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy.
  • Ze względu na sporą ilość potasu i magnezu ma działanie antymiażdzycowe, a spora ilość polifenoli sprawia, że śliwka wykazuje również działanie antynowotworowe.
Macie swoje ulubione przepisy ze śliwką w roli głównej? :)

Komentarze