Do trzech razy CHIA!

Nasiona Chia, czyli szałwia hiszpańska, to jedno z popularniejszych superfood ostatnich czasów. Zalet ma sporo (o czym wkrótce na blogu) i jest świetną bazą dla wielu zdrowych deserów.

Dziś chia w 3 deserowych odsłonach, które śmiało mogą zajadać wszyscy - również zwolennicy diety paleo, raw czy bezglutenowcy.



Chia po raz pierwszy: czekoladowy mus.



Składniki:    
2 miękkie awokado,
4 łyżeczki miodu,
5 łyżeczek kakao zwykłego ciemnego,
3 łyżeczki oleju kokosowego,
łyżeczka nasion chia,
kilka orzechów laskowych.

Przygotowanie:
Składniki łączymy, blendujemy na gładką masę. Przekładamy do naczynek, posypujemy kawałkami orzechów laskowych.

Chia po raz drugi: pudding.


Składniki:
1 duże mleczko kokosowe,
3 łyżki nasion chia,
wanilia,
ulubione owoce.

Przygotowanie: 
3 łyżki nasion chia zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Dodajemy odrobinę wanilii, przekładamy do naczynek, dodajemy ulubione owoce.

Chia po raz trzeci: pudding kakaowy.



Składniki:

jak wyżej (część puddingu klasycznego można spokojnie przerobić na kakaowy). W tym przepisie zamiast wanilii dodajemy zwykłe, ciemne kakao i odrobinę miodu do smaku.

Przygotowanie:
jak wyżej, zamiast wanilii dodajemy minimum 2 łyżeczki kakao (można więcej) i odrobinę miodu do smaku. Na górze kładziemy banana w plasterkach, posypujemy kakao. 

Smacznego! :)



Komentarze

Prześlij komentarz